TORA
Si-Hing/Si-Je

Doczy: 17 Gru 2008 Posty: 63 Skd: Toyland/Pock |
|
Formy trudne i trudniejsze :) |
|
Co sprawia, e jednej formy trudniej jest si Wam nauczy ni innej?
Ktre z do tej pory poznanych uwaacie za wyjtkowo skomplikowane i dlaczego, a ktre lubicie wykonywa?
Osobicie wci mam problem z Mui Fa Kuen, bo nie potrafi utrzyma jednego poziomu w sekwencjach (nogi odmawiaj posuszestwa), o zsynchronizowaniu uderze z okrzykami ju nie wspomn. Wydaje mi si ona potwornie mczca, cho znowu a taka duga nie jest. Wiem, e le rozkadam siy, le oddycham i nie umiem krzycze z przepony, ale nie bardzo wiem jak te bdy wyeliminowa. Kiedy staram si pamita o czym, co powinnam poprawi (jak ostatnio mocne szarpnicie/zerwanie przy wycofaniu do pozycji tiu mah) to zdarza mi si "zaci" i zapomnie co jest dalej. Okrzyki w formie zamiast dodawa mi siy zabieraj j, dlatego gdy ju jest po wszystkim to brakuje mi tchu. W domu mam niestety mocno ograniczone pole manewru i wielbicych cisz ssiadw.
Czasami wydaje mi si, e najwikszy problem tkwi w samym sposobie mylenia o formie. Chcc j wykona dobrze, czsto zapominamy jaki ona waciwie ma sens i do do czego su poszczeglne ruchy/uderzenia... 
_________________ tora says انتفاضة |
|
Maciek
Mod

Doczy: 15 Gru 2008 Posty: 53 Skd: Pock |
|
|
|
Ty masz problemy z Mui Fa Kuen ? To spjrz na mnie.
Ja nie tylko mam problem z utrzymaniem poziomu. Najgorsze s szczegy o ktrych nie pamita si w penym pdzie: rka na biodrze nie na wyrostku, stopa w pod kontem a nie prosto, kolano proste, praca bioder itp. itd. Ju nie wspomn o wykonywaniu formy trzeci raz z rzdu, gdzie myl lub gubi cae kombinacje.
Przez te szczegy moja forma wyglda tak jak wyglda: badziewnie 
|
|
Magda
To-Di/To-Dl

Doczy: 25 Sty 2009 Posty: 15
|
|
|
|
Mui Fa Kuen jest chyba najbardziej mczc form z jak mamy do czynienia, ale wydaje mi si e oprcz prawidowego wykonania formy technicznie, wany jest sam oddech, ktrego nie potrafimy kontrolowa....Tak jak napisaa Andelika- po wszystkim po prostu brakuje tchu...
|
|
Maciek
Mod

Doczy: 15 Gru 2008 Posty: 53 Skd: Pock |
|
|
|
Wspomnienia pikna rzecz
Niby tylko 2 lata miny, a jakby cae wieki
Niektrych przyjaci ju z nami niema, ale za to s (starzy) nowi
Czytam, e Torcia ma problem z Mujf i si zastanawiam jak mogem nie zauway kiedy zmienia lig Kto spodziewaby si wtedy takich sukcesw ?
Przydaabysi jaka mdra sentencja yciowa, ale jest 4.30 i ni cholery nie mog sobie nic przypomnie
Moe "KARPEDIJEM" ( pniej sprawdze jak to si pisze)
Jeli kto tu jeszcze zaglda to niech co napisze (Bo po wielkanocnym zajczku rozjad witego Mikoaja )
|
|